15 februari 2011

Pompoensoep met of zonder pit

Een eitje! Pompoensoep met of zonder Roquefort.

Nodig voor 4 personen:

1 pompoen, zo'n oranje jongen, niet te groot maar kan ook een fles pompoen zijn, die is wat zoeter - een gesnipperde ui - een teen knoflook, in stukjes of geperst - een liter kippen of groente bouillon - olijfolie - zout en peper naar smaak - eventueel een stuk roquefort

Snijd de pompoen in tweeën en ontpit. Optioneel (zie verder) kun je de pitten bewaren. Snijd de pompoen vervolgens in stukken. Ik laat de schil eraan zitten, die eraf halen is mij teveel gedoe en mijn inziens ook niet nodig maar kan uiteraard wel.

Doe in een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Voeg ui en knoflook toe en fruit dit een minuut of 5. Voeg vervolgens de pompoen stukken doe. Husselen. Na een paar minuten de bouillon (ik gebruik blokjes) erbij schenken en de boel aan de kook brengen.

Laat dan de soep 20 a 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen (met de deksel erop). Toets of de pompoen zacht is geworden. Als dit het geval is kun je met een staafmixer de pompoen soep 'mixen'. Mocht je de soep te dik vinden kun je wat heet water toevoegen. Breng op smaak met zout en peper.

Optioneel: in de tussentijd kun je, als je zin hebt,  de pompoen pitten 'ontharen'. Vervolgens leg je de pitten op een met vetvrij papier bekleedde bakplaat. Beetje olijfolie erover en wat zout. Doe de plaat ongeveer een half uur in een oven op 130 graden. De pitten worden lekker knapperig, even proeven als goed, uit de oven halen.

Voor het opdienen de soep in een kom doen en garneren met gebrokkelde roquefort en/of pompoen pitten.

Mocht je die kaas in de soep niet zit zitten kun je er een broodje met roquefort naast doen. En als je geheel geen 'blauwe kaas' wilt kun je bijvoorbeeld een grote schep crème fraiche in de soep doen. Verzin het maar. - Veer-


Geen opmerkingen:

Een reactie posten