Voor vier personen:

- 300 gram verse tonijn
- flink stuk verse gember
- sap van een halve limoen
- 2 theelepels sesamolie
- 1 winterwortel
- 300 ml sinaasappelsap, liefst vers
- 2 sinaasappels
- wat tuinkers of iets dergelijks voor de garnering
Snijd de tonijn in dunne plakjes. Leg ze naast
elkaar op een bord, bestrooi met wat zout.
Rasp 2/3 van de gember. Mix in een kommetje de
gemberrasp, sesamolie en het sap van de limoen.
Bestrijk de tonijnplakjes rijkelijk met dit
mengsel. Dek het geheel strak af met plastick folie en zet weg in de ijskast.
Schil de winterwortel en snijd hem in schuine
plakjes, niet te dun (ongeveer 0.5 cm). Breng de plakjes met het sinaasappelsap, de reseterende
gember, ook in plakjes, aan de kook. Kook de wortel in ongeveer 3 minuten
beetgaar. Liever niet te lang koken.
Giet de wortel af en vang het kookvocht op, doe dit
terug in de pan. Kook het vocht in totdat er nog een bodempje van over is. Vis
de gemberstukken eruit. Let op, het inkoken duurt even maar gaat opeens heel
snel.
Schil de sinaasappels en ontvel de partjes.
Leg per persoon, naar eigen creatie, de
sinaasappelpartjes en wortel om en om op een bord., daarnaast de tonijn. Zonodig
kun je overtollig gember op de zalm met keukenpapier eraf halen. Bestrooi de vis naar
smaak met zout en peper. Lepel de ingekookte sinaassappel-stroop over vis,
sinaasappel en wortel heen. Maak het af met de waterkers. - Veer -
Geen opmerkingen:
Een reactie posten