22 februari 2011

Trio in een glas: geit, biet en zalm

Dit vooraf heb in in Frankrijk gemaakt tijdens eerste kerstdag. Viel bijzonder goed in de smaak.


Nodig voor voor 4 personen

200 gram verse zalm - 1 gekookte biet - sap van 1 limoen en rasp van een halve limoen - 200 gram zachte geitenkaas - 250 ml slagroom - ruime hoeveelheid dille, bewaar wat takjes voor de garnering  - 1 soeplepel mierikswortel - -mini blini’s, als je deze niet kunt vinden kun je ook poffertjes gebruiken - zout

Verhit in een pannetje de slagroom totdat deze net niet kookt. Voeg de geitenkaas toe, roer met een vork goed door elkaar. Haal de pan van het vuur en doe de mierikswortel erbij. Breng op smaak met een snuf zout. 

Als je geen mierikswortel hebt kun je overigen ook wasabi gebruiken. Doe het mengsel van room, kaas en mierikswortel in een kommetje, dek af met plasticfolie en zet het geheel minimaal 2 uur weg in de ijskast.

Verwijder zonodig de huid van de zalm en snijd de zalm in kleine blokjes van een halve cm. Hak het dille fijn.  Doe de zalm en de gehakte dille in een kom en voeg op het laatste moment het citroensap toe. Niet te vroeg doen want de zalm gaart anders te lang door.

Haal de schil van de biet af en ‘chop’ de biet in vierkantjes, ook van een halve cm. Doe de bietjes in een kom en voeg de citroenrasp toe. Laat dit een tijdje ‘trouwen’ = staan.

Voor het opdienen de blini’s even opwarmen in de oven.

Doe in 4 glazen eerst de bietjes, dan de zalm en vervolgens een ruime hoeveelheid van de room-geit- mierikswortelmix, plukje dille erop en een blini erbij.

Mocht je een slagroomspuit in huis hebben dan kun je deze heel goed gebruiken voor de room-geit- mierikswortelmix. Doe deze in vloeibare vorm in de spuit en zet het ding in daarna in de ijskast. Volg verder het recept. - Veer -


Geen opmerkingen:

Een reactie posten