21 juni 2010

Geitenkaas & Courgette terrine op tafel!

Zin in een heerlijke terrine? Dit blijft een feestelijk voorgerecht. ook doordat de kweeperengelei lekker fris is. Kweeperengelei kun je bij de traiteur of eetwinkel kopen.


Zoals je op de foto kunt zien, was de terrine al bijna helemaal opgepeuzeld voordat ik er een foto van kon nemen!


Benodigdheden:
- Kleine cakevorm (en grote schaal/bak voor au bain marie)
- Kweeperengelei (compote of honing kan ook)


Ingredienten:
- 500 gram niet te grote courgettes - 1 ui - 6 takjes dragon  - 2 el olijfolie - 1 bakje roomkaas (zonder kruiden) - 1 flinke plak Bettine Blanc geitenkaas - 2 eieren - 50 gr witte broodkruimels - 3 el bloem - zout/peper - parmezaane kaas


Verwarm de oven voor op 200 graden. Cakevorm invetten. Courgettes wassen en met kaasschaaf voldoende plakken schaven om cakevorm te kunnen bedekken. Leg de plakken op een platte schaal en strooi hier flink wat (zee)zout over. 10 min laten intrekken.
Plakken overdoen in vergiet en afspoelen met kokend water. Droog deppen.


Restant van courgette fijnsnijden. Ui fijnsnijden. Dragonblaadjes van steeltjes ritsen en fijnhakken. Olie in koekenpan doen en ui en courgette bakken. 10 min op zacht vuur. Niet laten kleuren. Van vuur halen en dragon toevoegen. Laat afkoelen.


Doe room- en geitenkaas in foodprocessor, heel even mengen. Vervolgens courgette-ui mengsel, broodkruim, peper/zout, parmezaanse kaas erbij doen. Gebruik 'pulse'knop en meng toto grove puree. Als laatste bloem toevoegen met lepel.


Bekleed de cakevorm met de courgette. Vulling erop doen en plakken dichtvouwen. Cakevorm met alu-folie afsluiten. Zet vorm in bak en dan in de oven. Voeg kokend water in bak toe zodat vorm voor de helft in het water staat.


Stoof ca. 45/50 minuten totdat mengsel stevig aanvoelt. Laat in de vorm afkoelen. Snij de kanten los en stort voorzichtig op een plank. Snijden met behulp van schraper.


1,2,3 bon appetit. Lekker met een mooi glas witte wijn! - Floor -

1 opmerking: